]]>

Aeroportul Internațional Atatürk

Aeroportul Internațional Atatürk

Țara: Turcia
Cod IATA: IST
Orarul: 24/24


Aeroportul Internațional Atatürk este amplasat în regiunea europeană a orașului numită Yesilkoy la 24 km față de central Instanbulului. Acesta poartă numele primului președinte al Republicii Turcia Mustafa Kemal Atatürk.

Acesta este cel mai mare aeroport din capital Turciei, iar în 2012 peste 45 de milioane de pasageri au utilizat serviciile lui. Iar datorită numărului mare de pasageri de care este tranzitat, aeroportul face parte din topul 40 a celor mai aglomerate aeroporturi din lume. Aeroportul are trei terminale, unul pentru zborurile internaționale (A), altul pentru cele naționale (B) iar al treilea cargo (C).

Pentru a ajunge la aeroport este necesar să urmați indicatoarele urmând cursului autostrăzii E-5, sau 0-1/0-2.

Dinspre aeroport spre oraș puteți ajunge utilizând taxiul sau autobuzele. Astfel, taxiurile sunt disponibile în afara terminalurilor. De asemenea aici operează și serviciul de taxi dolmus care sunt un fel de maxi-taxi.

Autobuzele companiilor Havas și Akmerkez fac legătura dintre aeroport și oraș. Autobuzele companiei Havas au ca stație finală central Instanbului numit Takism Square. Durata unei călătorii este de aproximativ jumătate de oră.

Aeroportul are propriul sistem de trenuri care realizează legătura dintre aeroport și terminalele principale.

Aeroportul dispune de o parcare care stă la dipoziția pasagerilor, fiecare terminal își are propria parcare. De asemenea puteți utiliza serviciul de valet.

În cadrul terminalui național și internațional este câte un birou de informare care stă la dispoziția pasagerilor și vă poate ajuta în cazul că aveți careva întrebări sau nelămuriri.

Aici puteți face și shoping, în incinta aeroportului fiind amplasat un bazar autentic turcesc, și renumitul duty-free.

Tot aici găsim câteva restaurant și cafenele unde putem lua o gustare sau o răcoritoare.

Iar pentru diversele necesități ale pasagerilor, în aeroport activează câteba bănci, puncte de schimb valutar și oficii poștale.

Pentru persoanele cu dizabilități aeroportul le oferă asistență, precum și le sunt create o serie de facilități cum ar fi lifturi, scaune cu rotile puse la dispoziție și toalete amenajate.

În plus pentru diverse situații este un punct de prim ajutorși un birou al obiectelor pierdute. Iar pentru copii aici este un loc de joacă.

În același timp pentru cei care vor să lucreze aici găses câteva săli de conferințe care au rețea de internet, servicii de fax și xerox.