]]>

Aeroportul Internațional Almaty

Aeroportul Internațional Almaty

Aeroportul Internațional Almaty este situat la 15 km de “capitala de sud” al Kazahstanului - Almaty. El este fruntașul în ceea ce privește traficul de pasageri printre aeroporturile acestei țări. Aeroportul cooperează cu 30 de companii aeriene, harta de zbor acoperă aproximativ cincizeci de orașe mari din Europa, Asia și Orientul Mijlociu. În fiecare an, acesta servește aproximativ 4,5 milioane de pasageri. El este unicul terminal de aer pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice, care are o categorie meteorologică minimă, ce permite aterizarea aeronavelor la vizibilitatea de cel puțin 50 de metri, și este considerat unul dintre cele mai bune complexe aeriene din lume la echipamentul tehnic.

Istoria aeroportului datează din 1935, care era gestionat, până la prăbușirea Uniunii Sovietice, de Autoritatea Aeronautică Civilă din Kazahstan. Din anii ’90, compania a fost reorganizată și ceva timp a funcționat ca o unitate independentă. După ce au analizat locația geopolitică a terminalului, precum și nivelul tehnic, investitorii străini s-au manifestat interesați și disponibili de a investi în dezvoltarea complexului aerian. În prezent, aeroportul este gestionat de societatea pe acțiuni "Aeroportul Internațional Almaty", deținătorul pachetul de control este compania olandeză.

În terminalele pentru confortul pasagerilor operează serviciile standarde. În casele de schimb valutar sau în sucursalele băncilor se pot schimba euro sau dolarii pe tenge, la oficiul poștal – puteți expedia scrisori de urgență, la centrul medical – primiți asistență medicală de urgență, la biroul de referință – să obțineți informația necesară și la camera pentru bagaje – să vă lăsați bagajele. Posesorii de automobile pot face uz de parcare. Non-stop este deschisă o sală de rugăciune și camera pentru mamă cameră și copil. Magazinele duty-free au o selecție variată de produse locale, “Casa franceză” oferă parfumerie selectivă de lux, iar un boutique separat de suveniruri îi va salvă pe cei, care din neatenție n-au reușit să procure cadouri pentru prieteni și rude apropiate. O ceașcă de cafea sau o gustare o puteți servi într- unul din baruri sau cafenele.

Aeroportul și orașul Almaty este conectat prin circulația transportului public. Direct de la complexul aerian pleacă autobuzul №79, care merge până la stația Saina, situat pe strada Zhandosova. La o distanță de 5 minute pe jos de la aeroport, se află stația de autobuz, de unde circulă transportul public spre orice zonă a orașului. Autobuzul municipal №86 are traseul Academia de Aviație Civilă – sectorul Orbita 3, autobuzul №92 vine din satul Almerek până în sectorul Mamyr 1-7, iar autobuzul №106 pleacă din satul Almerek spre sectorul Zhetysu. Tariful este de 60 tenge (0,25$), timpul de călătorie depinde de distanță. În mediu, călătoria în centrul orașului durează 30 de minute. Puteți utiliza serviciile de taxi. Trenurile confortabile până în centrul orașului Almaty vor costa în regiunea de 2.500 tenge (10$).