]]>

Aeroportul Internațional Baku

Aeroportul Internațional Baku

Aeroportul Internațional Baku Heydar Aliyev este considerat cel mai important port aerian al Republicii Azerbaidjan. El este numit în cinstea unui personaj politic local, Heydar Aliyev, fostului președinte al Azerbaidjanului ai anilor 1993-2003. Aeroportul se specializează pe zboruri interne și internaționale. Acesta respectă criteriile standarde internaționale și de aceea cooperează îndelungat cu companiile aeriene rusești, europene, chineze, din Dubai și Qatar. Datorită poziției sale geografice extrem de favorabile, din portul aerian se efectuează o serie de zboruri tranzit. Heydar Aliyev este baza companiei naționale aeriene "Azerbaidjan Airlines".

Clădire aeroportului de astăzi a fost construită în 1989, proiectat de arhitectul sovietic Viktor Denisov, pentru aceasta lucrare a fost decernat cu diploma de gradul 1 al Uniunii Arhitecților. Acesta a fost numit inițial "Aeroportul Internațional Baku Bina", dar în 2004, a fost redenumit în Aeroportul Internațional Heydar Aliyev.

Pe teritoriul aeroportului pasagerii pot să folosească mai multe servicii standarde, cum ar fi: schimb valutar, centru medical, farmacie, parcare, depozit pentru bagaje, birou de asistență, închiriere auto și a.m.. De asemenea, există mai multe cafenele. O trăsătură specifică este că Duty – Free-ul se găsește în zona de intrare și în cea de sosire. Plata pentru servicii le puteți efectua în dolari SUA, ruble rusești, valută locală și carduri bancare.

Aeroportul este situat la 26 km de capitala Republicii Azerbaidjan. Pentru a ajunge de la aeroport în centrul orașului, folosiți transportul public. La fiecare jumătate de oră, de la 7:00 până la 21:00, autobuzul expres cu №116 circulă de la aeroport spre Baku, tariful este de $ 0,5 (vă recomandăm să schimbați valuta măruntă la aeroport în banii locali). Într-o oră va veți afla în centrul orașului, unde la câțiva pași se găsește stația metroului. Dacă ați aterizat în timpul nopții, atunci puteți utiliza serviciile taximetriștilor, În anul 2008, de la aeroport spre capitala Azerbaidjanului a fost construită o autostradă fără limită de viteză și de aceea cu un taxi veți ajunge doar în 30 – 40 de minute. Costul călătoriei variază de la 25 la 35 de dolari.


Planul aeroportului


Planul aeroportului din Baku