]]>

Erevan, Aeroportul Internațional Zvartnots

Erevan, Aeroportul Internațional Zvartnots

Aeroportul Internațional Zvartnots este principala poartă aeriană civilă din Erevan, capitala Armeniei. Acesta cooperează cu 23 de companii aeriene și este portul de origine al companiei Air Armenia, care realizează transport de mărfuri și de pasageri în Europa și țările CSI. Traficul anual de pasageri depășește 2 milioane.

Proiectat de către consiliul de arhitecți armeni și constructorul S. Baghdasaryan, aeroportul a fost pus în funcțiune în 1980. În anii ’80, s-au efectuat zboruri zilnice la Moscova, Sankt-Petersburg, Soci și încă în 50 de orașe ale URSS. În 1989, a fost construit un terminal cargo. În 2001, a fost semnat un contract de închiriere al complexului aerian, pentru un termen de 30 de ani, cu compania Aeropuertos Argentina, care a evoluat imediat un program de modernizare și reconstrucție al terminalului. Deschiderea oficială a portului aerian renovat, cu un nou terminal internațional a avut loc la 16 septembrie 2011. Astăzi, zona aeroportului este de 34000 m², iar locului pentru parcare i-a fost atribuit 20000 m². În luna ianuarie 2013, la concursul "Aeroporturile din țările în curs de dezvoltare" complexul aerian din Erevan a devenit câștigătorul la nominalizarea „Cel mai bun aeroport al anului din țările CSI și statele baltice”.

La dispoziția pasagerilor sunt un set standard de servicii ca: sucursale bancare și bancomate, panouri informative și de referință, birou de închiriere auto, oficiu poștal și depozit pentru bagaje. Pe întreg teritoriul aeroportului este acces gratuit la internet. Puteți afla mai multă informație despre obiectivele turistice ale acestei țări și capitalei sale, precum și despre excursiile care sunt oferite de agențiile turistice locale, în sala de sosire, la panoul cu ecran tactil. Complexul dispune de centru business, unde oamenii de afaceri pot face uz de internet de mare viteză, telefon și fax. La fiecare etaj, pasagerii vor găsi o varietate de cafenele, restaurante și fast- food, ce oferă clienților săi o selecție de preparate din bucătăria chineză, italiană și europeană, și, desigur, feluri de mâncare din bucătăria națională armenească. O ceașcă de cafea minunată o puteți savura în "Lavazza», iar o bere excelentă o găsiți în barul «Pascucci». Magazinele duty-free, care se află în sălile de sosire și de plecare, oferă pasagerilor posibilitatea de a cumpăra suveniruri, cosmetică de înaltă calitate, parfumuri, dulciuri și o varietate de alcool de elită, inclusiv faimosul coniac armean.

Zvartnots este situat la 12 km de centrul orașului Erevan. Folosiți transportul public ca să ajungeți în oraș mai ieftin. Stația de autobuz se află chiar la ieșirea din terminal, de unde pleacă autobuzele №107 și №108 spre stația de metrou din oraș - Barekamutyun. Durata călătoriei este de 40 de minute, biletul costă aproximativ 0,5 $. Noapte în oraș puteți ajunge doar cu taxiul. Pasagerii pot beneficia de serviciul sigur și fiabil Aero Taxi, care colaborează în mod oficial cu aeroportul. Costul călătoriei depinde de distanță, prețul mediu până în oraș nu depășește 15 $. Durata călătoriei este de 15-20 de minute.