]]>

Aeroportul Național Minsk

Aeroportul Național Minsk

Aeroportul Național Minsk – singurul aeroport internațional din capitala Belarus, care efectuează zboruri regulate de pasageri. Terminalul de aer este portul oficial de staționare al companiei aeriene naționale Belavia, aceasta înfăptuiește zboruri în peste 50 de destinații, cum ar fi: Europa, Asia, Orientul Mijlociu, și destinații turistice populare. De asemenea, este utilizat de companiile aeriene Transaviaexport, Rubi Star și Genex, pentru transportarea mărfurilor. Fluxul de pasageri anual constituie 2,5 milioane de oameni.

Istoria aeroportului datează din 1977, atunci când a început construcția, după un proiect elaborat de Institutul din Leningrad. Activitatea sa a început în 1982, iar în 1983 a început să lucreze cu companiile aeriene, care ofereau zboruri interne în cadrul Uniunii Sovietice. În 1990, portul aerian a deservit 2,2 milioane de pasageri, dar cu prăbușirea Uniunii Sovietice, cererea pentru transportul aerian a scăzut. În 2008, personalul aeroportului a sărbătorit depășirea numărului de pasageri de 1 milion. Aeroportul Național Minsk a fost premiat de guvernul belarus, pentru realizările în domeniul calității – în 2009, iar în 2011 a devenit câștigătorul la nominalizarea "Cea mai bună organizație de transport aerian în domeniul calității", în competiția organizată de Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor.

Complexul aerian ofere un set standard de servicii: filiale bancare, schimb valutar, centru medical, farmacie, oficiu poștal, oficiu de închiriere auto, depozit pentru bagaje, serviciul pentru ambalarea bagajelor, camera mama copil. La etajul al treilea se află o capelă mică în cinstea profetului Ilie, unde creștinii pot să se roage. Reviste sau cărți populare pot fi cumpărate în pavilionul „Belsoyuzpechat”, situat în zona de plecare. La etajul al patrulea, puteți folosi serviciile unui salon de frumusețe, să mergeți la sala de gimnastică sau dacă este necesar să vă refaceți haina la un atelier de reparație. În zona de tranzit, pasagerii vor găsi o cabină pentru dormit, unde vă puteți relaxa și dormi câteva ore. Masa o puteți lua în restaurantul „Liner”, cafeneaua „Prime Time” sau în barul „Flight”, cu o priveliște uluitoare a aeronavelor ce decolează.

Aeroportul Național Minsk este situat la 42 km de capitala Belarus. Puteți ajunge în oraș cu autobuzul și taxiul. Autobuzul № 300E și maxi-taxi № 1400-TK urmează până la Gara Auto Centrală, autobuzul № 173E – până la cartierul Sokol, autobuzul № 1430-TC se oprește la stația de metrou "Mogilev" și își continuă traseul până la Gara Auto Centrală. Orarul transportului public – 4.30-2.00. Timpul de călătorie ajunge până la o oră și jumătate, costul biletelor este de circa 15 mii de ruble. Cel mai rapid mod de călătorie e taxiul, al cărui cost variază de la 80 la 110 de mii de ruble.


Planul aeroportului


Planul aeroportului din Minsk