]]>

Aeroportul Tallinn Lennart Meri

Aeroportul Tallinn Lennart Meri

Aeroportul Tallinn Lennart Meri, de asemenea, cunoscut sub numele de Ulemiste este portul aerian internațional al Republicii Estonia, situat pe malul lacului pitoresc la 4 km de centrul orașului Tallinn. De la aeroport sunt efectuate zboruri regulate interne și internaționale spre marile orașe din Europa. Tendințele sezoniere sunt: Barcelona, Dublin, Split și Milano. Aeroportul este stațiunea companiei aeriene naționale Estonian Air și nodul de transfer important pentru compania letonă airBaltic. Anual terminalul deservește aproximativ 2 milioane de pasageri.

Portul aerian Tallinn a fost construit în 1923. Alegerea locației pentru construirea aeroportului a fost una practică. Locația curentă a terminalului care este situat în apropierea lacului Ulemiste, permite aeronavelor să aterizeze atât pe uscat cât și pe apă. În 1936, a fost ceremonia oficială de deschidere a complexului aerian, care la acel moment a fost considerat cel mai modern de pe teritoriul Europei. În 2008, a fost finisat proiectul major de reconstrucție, zona acestuia a fost triplată și a dobândit clădiri noi. În martie 2009, terminalul a fost redenumit “Aeroportul Tallinn Lennart Meri”, cu ocazia a 80 de ani al fostul președinte al Estoniei, care a depus mari eforturi pentru independența statului estonian.

Complexul aeroportului este dotat cu o cameră spațioasă și confortabilă pentru așteptare ce are toată gama de servicii necesare. Aici găsiți magazine și restaurante, sucursale bancare și terminale, camera pentru mamă și copil, oficiul poștal, depozit de bagaje, ambalarea bagajelor, cameră pentru fumători și biroul de închiriere auto. Pentru pasagerii din business class este o cameră separată confortabilă, acoperită de covoare și echipată cu mobilă moale. Pe tot teritoriul aeroportului este acces la internet gratuit, dar dacă nu aveți un laptop sau un telefon performant, puteți profita de serviciile a 14 chioșcuri gratuite de internet. În magazinele duty-free pe lângă produsele cosmetice și parfumuri puteți cumpăra suveniruri, bomboane de la cunoscuta marcă Kalev, precum și delicatese marine. De asemenea, găsiți o selecție largă de băuturi naționale ca: berea estoniană „Saar” și „Saku”, la fel, și portweinul popular – „heegveyn”.

Tallinn-ul are un sistem bine stabilit de transport dintre complexul aeroportului cu centrul orașului și alte zone ale acestuia. Stația de autobuz se află chiar la ieșirea din terminal. De la 7 dimineața până la miezul nopții, la fiecare jumătate de oră, circulă autobuzul №2, el navighează pe traseul Aeroport – Autogara – Orașul vechi (centru) - portul maritim (Reisisadam). Timpul de călătorie până în centrul orașului este de 15 minute, iar până la destinația finală – 25 de minute. Biletul de autobuz costă 2€, acesta poate fi achiziționat de la chioșcurile R-Kioskil și direct de la conducătorul de autobuz. În partea istorică a orașului se poate de ajuns non-stop cu autobuzul №90K, dotat cu Wi-Fi gratuit. Tariful este în regiune de 2,5€, durata călătoriei – 10 minute. Cei care doresc să folosească serviciile taxiurilor locale, recomandăm să faceți cunoștință preventiv cu lista prețurilor fixe pentru un kilometru de călătorie. În mediu, o excursie până la centrul capitalei estoniene, pasagerii achită circa 8€.

Planul aeroportului


Planul aeroportului din Tallin