]]>

Aeroportul Internațional Torino

Aeroportul Internațional Torino

Aeroportul Internațional Torino este situat în apropierea orașului italian Caselle Torinese, la poalele Alpilor. Săptămânal efectuează aproximativ 400 de zboruri regulate pentru mai mult de 30 de destinații. Are legături aeriene stabilite direct cu marile orașe europene: Frankfurt, Londra, Paris, Amsterdam, Bruxelles, Barcelona, Helsinki și alte orașe. Indiciul de trafic anual al pasagerilor ajunge la 3,5 milioane. Aeroportul Torino este un nod important de schimb al companiei aeriene principale din Italia – Alitalia.

Ceremonia de deschidere a terminalului a avut loc în iulie 1953. Timp de jumătate de secol, complexul aerian a fost a extins și modernizat în mod repetat. Ultima renovare majoră a fost efectuată în 2006, în ajunul Jocurilor Olimpice de Iarnă. În 1998, aeroportul a fost numit în onoarea fostului președinte al Italiei – Sandro Pertini. În 2007 și 2008, a câștigat premiul Europe Best Awards, pentru înalta calitate a serviciilor, iar în 2012 a devenit câștigătorul la nominalizarea “Cel mai bun sistem de economisire a energiei.” Până în prezent, aeroportul Torino este considerat unul dintre cele mai bune dane de aer din Italia.

La parterul aeroportului se află sala de sosire, la primul etaj este situată – zona de înregistrare, iar la al doilea etaj pasageri vor găsi 14 buticuri italiene cu mărci de renume și multe restaurante: Della Mole Restaurant, Briciole Bar și Piazza Castello. E imposibil să te pierzi aici, deoarece peste tot sunt semne în limba engleză și italiană. Pentru pasageri sunt prestate servicii standarde ca: schimb valutar, bancomate, centru medical, camera pentru mamă și copil, biroul obiectelor pierdute și biroul de închiriere auto. Biroul de asistență personală, întotdeauna prietenos, va răspunde la toate întrebările și va consulta cum să ajungeți la destinația dorită. Pe teritoriul terminalului există mai multe parcări externe și subterane.

Distanța de la aeroport până în centrul orașului Torino este de 16 km. În fiecare zi, de la 6 dimineața până la miezul nopții, între portul aerian și oraș circulă autobuze și trenuri. Autobuzul Kaselle Ekspress al companiei Sadem efectuează cu un interval de 30 minute trasee spre centrul orașului, cu o oprire intermediara la stația calei ferate Porta Susa rail way station. Biletele pentru autobuz pot fi achiziționate de la automate sau la birouri de bilete, situate pe partea dreapta de la ieșirea principală din terminal. Durata călătoriei – 45 minute, tariful – 7 euro. La câțiva pași de la clădirea terminalului se află stația de cale ferată Dora Rail way Station, de unde pleacă spre Torino, la fiecare jumătate de oră, trenurilor de mare viteză. Timpul de călătorie – 20 de minute. Biletul Trenibus corsa semplice, include costul biletului la tren și la orice alt transport public timp de 70 de minute, care costă 4 euro. Pentru pasagerii ce utilizează pe parcursul zilei transportul public în mod repetat, este mai profitabil să cumpere un bilet Trenibus giornaliero ce costă 7 euro. Locația taximetriștilor este situată pe partea stângă a ieșirii din terminal. Călătoria spre centrul orașului cu taxiul durează aproximativ 30 de minute și costă în jurul de 35-50 de euro.