]]>

Aeroportul Internațional Vilnius

Aeroportul Internațional Vilnius

Aeroportul Internațional Vilnius este poarta principală de aer a Lituaniei, situat la doar 7 km de centrul orașului Vilnius. Zborurile regulate sunt operate de companiile mari europene și de aceea capitala Lituaniei are legătură aeriană cu cele mai mari orașe din Europa, Orientul Mijlociu și Asia. Numai companiile aeriene low-cost Ryanair și Viz Air înfăptuiesc zboruri în 30 de direcții, care îi oferă portului de aer trafic anual de 3 milioane de pasageri.

Terminal de aer a început să funcționeze în 1932, la acel moment, aeronavele navigau doar în trei direcții: Riga, Tallinn și Varșovia. În timpul al doilea război mondial, a fost folosit ca aerodrom militar, și numai în iulie 1944, a revenit în auspiciile aviației civile. În 1959 a fost lansată deschiderea oficială a noii clădiri, construită de prizonierii războiului, în cadrul proiectului de arhitecți sovietici G.Elkina și D.Burdina într-un stil stalinist. Astăzi, clădirea este inclusă în Registrul valorilor culturale imobile din țară și este folosită ca terminal de sosire. Al doilea terminal a fost construit în 1993 și este folosit ca terminal de plecare. Extinderea complexului aeroportului și construirea al treilea terminal a avut loc în 2007, imediat după intrarea Lituaniei în zona Schengen.

Astăzi, porțile aeriene ale capitalei sunt bine întreținute și moderne, oferă servicii care îndeplinesc toate standardele Acordului Schengen. La dispoziția pasagerilor sunt: sucursale bancare, servicii de informații, centru medical, farmacie, depozit pentru bagaje, oficiu poștal, camera mamă și copil, parcare, birou de turism și de închiriere auto. În toate terminalele găsiți puncte pentru încărcarea dispozitivelor mobile, precum și internet gratuit. Puteți cumpăra suveniruri în Amber Shop sau 100% lituaniană, iar produselor locale și băuturile naționale într-unul din sucursalele duty-free. Există o zonă plină de restaurante, cafenele și pizzerii, cu o varietate de băuturi și bucate. Pentru picii călători este amenajat un loc de joaca, în timp ce adulții se pot relaxa pe scaunele confortabile sub formă de saci. De asemenea aeroportul este dotat cu săli de conferințe: mici pentru 10-12 persoane și mari pentru 25-30 de persoane.

Pentru a ajunge la Vilnius puteți folosi automotorul (autobuz feroviar), care circulă zilnic 5.45-21.15, fiecare 1-1,5 ore, pe traseul aeroport – Vilnius Railway Station (gara feroviară centrală). Platforma, de unde circulă acest transport este ușor de găsit – trebuie doar să urmați semnele. Tariful este de 0,7 euro, timpul de călătorie – 7 minute. Pentru a ajunge la capitala lituaniană, puteți folosi și autobuzele municipale: №1 – duce pasagerii la gara feroviară, №2 – în partea istorică a orașului, №88 – la piața Europei și №3G – în zona de reședință Fabijoniškės. Durata de călătoriei este 20-25minut. Costul unui bilet pentru o jumătate de oră - 0.6 euro și un bilet pentru o singură dată – 1 euro. O Călătorie confortabilă cu taxiul certificat spre centrul orașului Vilnius va costa 7-8 euro, iar cu o mașină privată – 20-25 de euro.


Schema aeroportului


Schema aeroportului din Vilnius