]]>

Aeroportul Internațional din Oslo - Gardermoen

Aeroportul Internațional din Oslo - Gardermoen

Aeroportul Internațional Gardermoen – poarta de aer principală din Oslo și cel mai mare hub aerian din Norvegia. Terminalul de aer este considerat un nod important, pentru companie aeriană scandinavă și norvegiană Scandinavian Airlines System și pentru compania bugetară Norwegian Air Shuttle. Aeroportul este considerat portul aerian cu cea mai rapidă creștere, harta căruia se majorează strict în fiecare an. Din Gardermoen sunt executate zboruri interne și internaționale, care acoperă 90 de destinații din orașele europene, asiatice și Americii de Nord. Traficul de pasageri anual este de aproximativ 25 de milioane.

Aeroportul Gardermoen este considerat relativ tânăr, marea deschidere a complexului aerian a avut loc în 1998. Decizia de a construi aeroportul, i s-a datorat faptului, că actualul la acel moment aeroport Fornebu, nu putea face față creșterii fluxului de pasageri, iar extinderea sa nu era posibilă din lipsa de resurse. Inițial pentru construcția acestuia a fost aleasă o locație diferită, dar din cauza ceții constante și vizibilității reduse, respectiv, locul pentru construcția aeroportului a fost ales Gardenmuen. Cu atât mai mult că în secolul al XVIII-lea, acest loc a adăpostit un teren pentru antrenamente militare, iar în timpul celui de al doilea război mondial, germanii au construit un aeroport, care a fost folosit de Forțele Aeriene din Norvegia.

În prezent, aeroportul are un terminal cu doi piloni. Acesta are, de asemenea, cel mai mare magazin de duty-free din Europa de Vest. În magazin, pasagerii vor găsi o selecție largă de produse cosmetice și parfumuri, gadget-uri electronice de ultimă generație, accesorii la modă pentru călătorie, haine din cele mai recente colecții de designeri de modă celebri, reviste populare și bestseller-uri internaționale. Oaspeții din străinătate vor aprecia posibilitatea de a cumpăra suveniruri pentru cei dragi, precum și delicatese din produsele mării de la producătorii locali și băutura națională „Aquavit” la un preț mai mic față de cel din capitală. O gustare sau o cină completă o puteți servi la restaurantele Seafood Bar, Pizza Hut, O'Learys sau Yo! Sushi. De asemenea, la dispoziția pasagerilor este setul standard de servicii pentru aeroporturi internaționale: sucursale bancare și casele de schimb valutar, biroul obiectelor pierdute, depozit pentru bagaje, centru medical, ambalarea bagajelor, oficiu de închiriere auto, serviciu de restituire al TVA-ului, oficiul poștal și câteva săli de conferință. Pe întreg teritoriul terminalului, pasagerii pot folosi internetul gratuit.

Aeroportul este situat la 48 km de capitala Norvegiei. Pentru a ajunge în Oslo folosiți-vă de transportul public – tren, autobuz, taxi sau automobil închiriat. În fiecare zi, de la 4 dimineața până la 1 noaptea, la fiecare 15 minute, de la platforma situată la etajul subteran al clădirii terminalului, pleacă trenul expres Flytoget spre gara feroviară principală din capitală. Călătoria durează 20 de minute și costă 20$ pentru un adult. Tot de acolo, circulă trenurile regionale NSB. Timpul de călătorie – 40 de minute, prețul biletului - 15$. Pentru a ajunge în oraș folosiți autobuzul companiei Airport Express Coach, care parcurge traseul aeroport – hotelul Radisson SAS Scandinavia – Piața Prof. Aschougs Plass – Gara Auto Oslo. Perioada între trasee este de – 20 minute. Durata călătoriei constituie 45 de minute, prețul biletului - 18$. O plimbare cu taxiul va costa 75$ – 120$ în funcție de ora zilei și distanță.

Planul aeroportului


Planul aeroportului din Oslo