]]>

Aeroportul International Zurich–Kloten

Aeroportul International Zurich–Kloten

Aeroportul International Zurich–Kloten este unul dintre cele mai importante noduri aeriene din Europa, care este situat în cantonul cu același nume din Elveția. El este considerat unul dintre cele mai aglomerate porturi de aer din Europa Centrală, la fel și hubul major internațional al Elveției, având prioritate și față de aeroportul capitalei. Capacitatea anuală a aeroportului Zurich–Kloten este de circa 25 milioane de pasageri. Compania aeriană națională Swiss Internațional Air Lines îl folosește ca pe un punct de schimb, a cărei mapă de zbor constituie 64 de destinații regulate și de sezon.

Primul zbor din Zurich în străinătate a fost lansat în 1921, atunci când pista era localizată într-o zonă deschisă, iar clădirea aeroportului încă nu exista. Construcția complexului aerian a început în anul 1945, iar trei ani mai târziu el a fost dat în exploatare. Deschiderea noului terminal în 1953 a fost urmat de un spectacol mare în văzduh, care a durat trei zile și unde au participat o mulțime de oaspeți străini. După aceea a mai fost construit un alt terminal pentru pasagerii internaționali, de asemenea, terminalele a fost modernizate și extinse de mai multe ori. Astăzi, aeroportul din Zurich – Kloten este o întreprindere comercială de succes.

Peste 60 de magazine cu branduri de modă bine cunoscute se află pe teritoriul complexului aerian, ce permite pasagerilor să aleagă prietenilor și membrilor de familie – suveniruri, aici puteți să vă răsfățați procurând accesorii din cele mai recente colecții de designeri celebri, parfumuri de înaltă calitate, produse cosmetice și, desigur, ceasuri și cuțite făcute în Elveția. Iubitorii de dulciuri pot achiziționa ciocolate pe un an întreg, tot aici găsiți băuturi luxoase. Delicatesele locale le găsiți în Elveția Cafe Bar și Confiserie Sprüngli Café & Lounge, bucate din bucătăria italiană în Filiniim Radisson Blu Hotel și Caffè Spettacolo, un platou de pește în Nordseeim Foodland, o gustare rapidă în Bàcaro Fine Food Shop Bar și în Panopolis, care lucrează non-stop. De asemenea, pe teritoriul aeroportului puteți apela la servicii ca: oficiu poștal, schimb valutar, biroul obiectelor pierdute, centru medical și stomatologic, birou de informație. Pentru confortul pasagerilor lucrează camera de rugăciuni și camera mamă și copil. Există camere de odihnă dotate cu paturi confortabile, cabină de duș, aer condiționat, chicinetă, TV și acces gratuit la internet. Pentru cei care sunt încă plin de energie și planifică să facă cumpărături în sectorul comercial al aeroportului, pot să beneficieze de o baie răcoritoare doar la 10 franci.

Portul aerian Zurich-Kloten este situat la 12 km distanță de centrul orașului. În oraș puteți ajunge cu trenul, stația căii ferată se află direct sub terminalul B. Biletele sunt disponibile la terminalele speciale situate în sălile de control vamal. Tariful până în Zurich este de 7 franci, timpul călătoriei – 10 minute. Trenurile circulă zilnic de la ora 5 dimineața până după miezul nopții, cu un interval de 10-15 minute și transportă pasagerii, de asemenea, în toate orașele mari ale Elveției. Pentru a ajunge în oraș dar și să admirați zona înconjurătoare, folosiți tramvaiul № 10. Tariful constituie 4 franci, timpul călătoriei – 35 minute. Cu autobuzul, tariful va fi de 10 franci. Stația finală este gara Oerlikon.


Schema aeroportului


Schema aeroportului din Zurich